donderdag 3 april 2014

De eerste stap is genomenIk weet het nu zeker... De informatie-avond van het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam heeft mij overtuigd. De twijfels die ik nog had zijn weggenomen. Dat ik een operatie onnatuurlijk vind, die mening blijft, maar er blijft voor mij niet veel over, wil ik een gezond leven kunnen lijden.


Het was voor mij een eye-opener, toen de arts uitlegde dat de stofwisseling van mensen met een behoorlijk overgewicht (obesitas) dusdanig verstoord is dat ook al valt men af, het lichaam altijd de neiging heeft om terug te gaan naar het oude gewicht. Dat is wat er ook steeds gebeurde met mijn lijnpogingen. Ja, ik viel af... soms wel 20 kilo, om na verloop van tijd toch weer terug te vallen in mijn oude patroon en vervolgens 25 kilo bij te komen. Degene die ernstig overgewicht hebben herkennen dit.... 

Wat een opluchting om dat te horen. Ik had de neiging om mezelf om de oren te slaan omdat ik 'te slap' zou zijn. Geen discipline kende, etc. Nu begrijp ik dat het geen zin heeft om steeds maar weer opnieuw aan je kilo's te werken, als je lichaam je tegenwerkt. 

En ja, ik besef volledig tot het tot stand brengen van een gezond eetpatroon nog steeds de sleutel is. En laat nu net dat de reden zijn voor mijn keuze om toch tot een operatie over te gaan. Na meer dan 20 jaar lijnen, afvallen en aankomen is dit nog de enige oplossing. 

Het proces is vanaf gisteravond begonnen. Eind volgende maand vindt er een intakegesprek plaats en dan starten te vooronderzoeken. En dan is het een kwestie van wachten tot je aan de beurt bent. 

Met mij nog zeker 50 mensen die hetzelfde lot zullen ondergaan. Het verbaasde mij enigszins hoeveel deelnemers er in de zaal zaten. De helft is partner van, maar dan nog kwam ik op 50 lotgenoten. De een dikker dan de ander, maar allen met hetzelfde probleem als ik. Wel willen, maar niet meer kunnen afvallen. Wekelijkse bijeenkomsten... duizenden deelnemers per jaar.

De aantekeningen die ik maakte, gisteravond, hebben allen betrekking op wat ik nu al zou kunnen veranderen en ik tekende voor mezelf slechts een groot doel uit: uiteindelijk 10 km te kunnen hardlopen met een gezond, energiek lijf. 

Wat ik nu al kan doen als voorbereiding op mijn levensstijlverandering is:

1. in beweging komen (wandelen / zwemmen)

2. een stappenteller kopen en minimaal 5.000 stappen per dag maken. De uitdaging ligt in de 10.000 stappen op een dag.

3. minder eten (neem een ontbijtbordje bij de warme maaltijd

4. langzamer eten en goed kauwen (moet straks ook, als de maag nog maar een walnoot groot is).

5. in mijn geval: leren drinken (ik drink te weinig op een dag)

6. eten op de bank is not done - ook niet als er 'makkelijk' gegeten word!

7. Eet drie keer per dag en neem 3 gezonde tussendoortjes


Ik ben gemotiveerd - ik ga er voor. Over het algemeen genomen doe ik de meeste dingen al die op het lijstje staan. Het zal me niet zo zwaar vallen...

Zo, de kop is er af. Op naar Fase 2... Jammer dat ik acht weken moet wachten voordat ik aan de beurt ben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten